WampServer unable to connect

From TNG Wiki

Jump to: navigation, search

Contents

You are here because you are not able to connect to any web pages after linking to: localhost

Causes

System was rebooted

The default install of WampServer will start after the install, but leaves the Services in Manual. When the system is rebooted, WampServer is not started, so going to localhost will not allow a connection. If you let the install create a startup Icon, use that Icon to start WampServer. You should then be able to connect.

Program missing

Check Control Panel/Add or Remove Programs and check for WampServer VX.X is installed. It may have been somehow removed. If you do not find the program, add WampServer back. Investigate why program was not present anymore.

Apache not running

Apache is the program that allows the web pages to display when you go to: http://localhost If WampServer Icon is not present start it from Programs or from the WampServer Icon on your desktop.

See Icon descriptions below.

Not Running

WampServer 2.2 WampServer 2.0c
2.2 Services are not running 2.0c Services are not running

Partially Running

WampServer 2.2 WampServer 2.0c
2.2 Not all services are running 2.0c Not all services are running

The red and yellow status colors mean that WAMP server is not running or is only partially running.

Running OK

It should look like this:

WampServer 2.2 WampServer 2.0c
2.2 All WAMP services are started 2.0c All WAMP services are started

Not running or Partially Running

Use the WampServer Control Panel and Mouse over to Apache/Service and check to see if the Service is running. It will probably show stopped. Click Start/Resume Service and check if the service shows started.

WampServer 2.2 WampServer 2.0c
Apache Service Stopped 2.0c Apache Service Stopped


If Apache Service shows running then there are a few possibilities that may cause this issue.

Check for entries in your .htaccess file that may cause you to not see your web page.

Check for entries in your hosts file that may cause your browser to not access your web pages.

It may be that somehow the server name is no longer "localhost" Check the httpd.conf file for server name and port number. It should look like:

#
# ServerName gives the name and port that the server uses to identify itself.
# This can often be determined automatically, but we recommend you specify
# it explicitly to prevent problems during startup.
#
# If your host doesn't have a registered DNS name, enter its IP address here.
#
ServerName localhost:80

Checking Error Log

WampServer 2.2 WampServer 2.0c
WAMP panel Apache panel error log.png 2.0c Apache Error Log

Select the Apache error log. The apache_error.log should look like this:

[Sun Oct 16 13:30:07 2011] [notice] Apache/2.2.21 (Win32) PHP/5.3.8 configured -- resuming normal operations
[Sun Oct 16 13:30:07 2011] [notice] Server built: Sep 10 2011 11:34:11
[Sun Oct 16 13:30:07 2011] [notice] Parent: Created child process 2064
[Sun Oct 16 13:30:07 2011] [notice] Child 2064: Child process is running
[Sun Oct 16 13:30:07 2011] [notice] Child 2064: Acquired the start mutex.
[Sun Oct 16 13:30:07 2011] [notice] Child 2064: Starting 64 worker threads.
[Sun Oct 16 13:30:07 2011] [notice] Child 2064: Starting thread to listen on port 80.


Check Port 80 assignment

If it your web site still does not display, run the Apache port check:

WampServer 2.2 WampServer 2.0c
WAMP panel Apache panel Service Test port 80.png 2.0c Test Port 80


It should look like this: Port 80 OK


If the results of this test are incorrect then there is another program using port 80. Port 80 is the default port for a web server. Check to see if there is another web server running on your system. You might find something like XAMPP, IIS(Microsoft) or Skype.

Conflict with XAMPP

XAMPP is another Linux web server using basically the same programs that WAMP uses. If it is running then it also uses port 80. However, if you did not see a web page and XAMPP is installed it may not be functioning as you should see a web page with it running.

Conflict with IIS

Check the Windows control Panel/Add or Remove Programs/Add-Remove Windows Components, and check to see if the IIS (Internet Information Services) check box is checked(IIS installed). If IIS is installed then WAMP cannot use port 80. IIS is probably not working correctly as you are not able to connect to localhost.

Conflict with Skype

If you are using Skype and have a conflict on Port 80, you can either:

One forum post indicated:

WAMP would not go online (green) while SKYPE was running. I simply closed SKYPE, ran WAMP and then reloaded SKYPE. I have not verified this, but I think SKYPE port corrected to allow for WAMP settings.

There is a check box in the SKYPE configuration to disable the use of port 80.

Fixing IIS or XAMPP is beyond the scope of this article, however their services may be stopped allowing WAMP to use port 80.

Related Links

Personal tools
Namespaces
Variants
Actions
Navigation
TNG Guides
Items of Interest
Categories
Translators
Language
Toolbox